Ik zal mijzelf even kort voorstellen voor degene die mij nog niet kennen. Ik ben Liesbeth Prins, mondhygiënist bij tandartspraktijk Prins Dentalcare.

Elke werkweek in de tandartspraktijk bestaat uit interessante momenten. Vanuit jullie kant ontvang ik als mondhygiënist dagelijks interessante vragen.

Hierdoor kreeg ik het idee om een blog bij te houden met alle vragen en opvallende situaties in de mond die ik graag met jullie wil delen. Onder het motto: ‘Samen staan we sterk’ en ‘voorkomen is beter dan genezen’ hoop ik dat we elkaar een hoop kunnen leren en motiveren voor een gezond lichaam.

Een gezonde mond voor een gezond lichaam

In 2017 ben ik afgestudeerd als mondhygiënist op de ACTA in Amsterdam.
Superleuke studie en studietijd beleefd, maar nog fijner om nu het mooie vak als mondhygiënist uit te mogen oefenen.

Mochten jullie niet in de praktijk zijn geweest maar toch een vraag hebben aan mij, je mag jouw vragen ook op de e-mail zetten liesbeth@prinsdentalcare.nl (Vragen en casussen blijven anoniem).

Hoe kan het dat mijn tandvlees meer bloed tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap heb je te maken met hormoonschommelingen waardoor je vatbaarder bent voor een tandvleesontsteking. De gevolgen van een tandvleesontsteking zijn soms erger dan verwacht. Juist tijdens de zwangerschap is een gezonde mond zeer belangrijk.

Waarom?

Een tandvleesontsteking in een gevorderd stadium kan de kans op een vroeggeboorte verhogen. Laat daarom als jij een kinderwens heb jouw tandvlees controleren. Ben je al zwanger? Dan blijft regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist belangrijk voor de controle van het tandvlees.

Geef wel aan dat je momenteel zwanger bent. Bepaalde behandelingen zoals het maken van röntgenfoto’s worden bij voorkeur niet tijdens de zwangerschap gemaakt.

Is elektrisch of handmatig tanden poetsen beter?’

Een elektrische tandenborstel verwijderd meer tandplaque dan een handtandenborstel, mits deze op de juiste manier gebruikt wordt. Een elektrische borstel combineert roterende en pulserende bewegingen waardoor een betere plaque verwijdering ontstaat.

Doordat de elektrische tandenborstel een kleiner opzetstuk heeft kom je ook beter bij de achterste kiezen met poetsen. Daarnaast poetsen de meeste mensen met een handtandenborstel harder. Hierdoor kan het tandvlees beschadigen. Sommige elektrische tandenborstels hebben een poets-druksensor die aangeeft als je hard poetst.

S’ochtends heb ik vaak last van een slechte adem, wat kan ik hiertegen doen?’

Aangezien onze speekselklieren ook in een rusttoestand zijn, is de mond ‘nachts droger.

Er komen hierdoor zwavelverbindingen vrij die zorgen voor een slechte adem. Om de slechte adem te verhelpen helpt het om water te drinken zodat de mond opnieuw bevochtigd wordt.

Ik heb last met koud drinken, heb ik een gaatje?’

Gevoelige tanden bij het drinken van een koud glas drinken of door de mond te spoelen met koud water komt veelvuldig voor.

Meestal komt dit doordat de wortelhals bloot ligt, oftewel het tandvlees is op de plaats opgetrokken. Dit komt meestal door te hard poetsen. Daarnaast kan de genezing van een ‘gevorderde’ tandvleesontsteking ervoor zorgen dat de wortelhals bloot komt te liggen.

Een blootliggende wortelhals kan niet meer genezen.

Het tandvlees groeit niet terug. Wat belangrijk is om ervoor te zorgen dat de wortelhals niet verder bloot komt te liggen. Dit kan je doen door niet te hard te poetsen en het tandvlees gezond te houden.

De gevoeligheid kan verminderen door te poetsen met een tandpasta speciaal voor gevoelige tanden. Daarnaast kan de mondhygiënist een laagje fluoride aanbrengen om de wortelhals te beschermen tegen gevoeligheid en gaatjes.